Precisie bestraling voor epilepsie (PRECISION)

Voor een deel van de patiënten met chronische epilepsie is er momenteel geen genezende behandeling beschikbaar. Medicatie noch een hersenoperatie is voor hen een permanente oplossing. Daarom starten Maastro en Maastricht UMC+ in samenwerking met de epilepsiecentra in Nederland, Kempenhaeghe en SEIN, een onderzoek naar een voor Nederland nieuwe epilepsie-behandeling: precisiebestraling.

Boodschap:

Op de website staan de meest voorname inclusie criteria vermeld. Spreekt u een patiënt die interesse heeft en wellicht in aanmerking komt. Neem dan contact op met de lokale PI van uw instelling: MUMC+: O. Schijns 
Kempenhaeghe: A. Colon
SEIN Zwolle: C. van Asch
SEIN Heemstede: J Zwemmer 
SEIN Utrecht:  S. van der Salm
SEIN Amsterdam: H. Ronner

Startdatum studie: Najaar 2022

Fase studie: In afwachting goedkeuring Medisch Ethische Commissie

Financiering Zorginstituut Nederland (Zin) en ZonMW, veelbelovende zorg

Affiliaties Maastro, MUMC+,  Kempenhaeghe, SEIN

Principal investigators: Daniëlle Eekers
E-mail: danielle.eekers@maastro.nl

Contactpersoon: Karen Zegers
E-mail: karen.zegers@maastro.nl

Meer informatie:

https://maastro.nl/onderzoek-behandeling-epilepsie/

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05182437.

Meer uit deze categorie:

The core and effects of epilepsy

Bij deze studie gebruiken we het intra-operatieve electrocorticografie signaal om zowel de kern als het effect op de rest van de hersenen beter te begrijpen.  

Lees meer
Epi-grid

Samen met een industrieel ontwerper en een medische start-up ontwikkelen we flexiblele hoog-dense elektrodenmatjes om het EEG-signaal voor en na resectie beter te kunnen meten.

Lees meer
RESQUE trial

Landelijk onderzoek naar meer en betere kennis over de gevolgen van epilepsiechirurgie voor patiënt, hun naasten en de maatschappij.

Lees meer
eSTAMP trial

We zien groot potentiëel voor een NightWatch 2.0 met nieuwe, gepersonaliseerde algoritmes.

Lees meer
How can we stop seizures?

In dit project zullen we een computermodel van de hersennetwerken van de individuele patiënt ontwikkelen, gebaseerd op de hersenanatomie en hersenactiviteit van de patiënt.

Lees meer
EpiOPM

Het doel van dit onderzoek was om bij patiënten met epilepsie te testen of de kwaliteit van de OPM-MEG signalen hoger is dan die van het huidige MEG systeem.

Lees meer
CONTACT-Study

Van januari 2023 tot december 2026 loopt er een onderzoek op de effecten van radiofrequente thermoCOagulatie op hersenNeTwerkACTiviteit bij epilepsiepatiënten.

Lees meer
Niet-coderend bij epilepsie

Dit onderzoek gaat op zoek naar erfelijke oorzaken buiten de genen zelf, in het niet-coderende DNA. Middels nieuwe technologieën en stamcelmodellen worden stukjes DNA..

Lees meer
REC2Stim

Rationele, Extra-eloquente, Closed-loop, Corticale Stimulatie.
In deze prospectieve studie onderzoeken we patiënt specifieke corticale stimulatie als behandeling bij patiënten met epilepsie in de centrale windingen.

Lees meer
PRIOS

Tijdens electrocorticografie (ECoG) wordt Single Pulse Electrical Stimulation (SPES) uitgevoerd om bij te dragen aan het bepalen van het epileptogene gebied, en om het onderliggende hersennetwerk in kaart te brengen…

Lees meer
PREP studie

Gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit van het tijdelijk toevoegen van transcutane nervus vagus stimulatie bij de start van een nieuw anti-epilepticum (Brivaracetam) in patiënten met focale…

Lees meer
Oorelektroden voor ambulant meten EEG

Met een langdurig simultaan EEG en neuropsychologisch onderzoek wordt de epilepsie in relatie met cognitieve problemen van kinderen met een gegeneraliseerde vorm van epilepsie in kaart gebracht.

Lees meer