EpiOPM

Draagbare MEG sensoren voor het meten van epileptiforme activiteit

Voor de diagnose en behandeling van epilepsie wordt o.a. gebruik gemaakt van technieken om elektrische (EEG) en magnetische (MEG) hersenactiviteit te meten. Een nadeel van de huidige MEG-scanner is dat de sensoren op een paar centimeter afstand van de hersenen zitten, waardoor de gemeten magnetische signalen verzwakt zijn. De afgelopen jaren is een nieuw type draagbare MEG sensoren ontwikkeld (optically pumped magnetometers – OPMs), die direct op het hoofd zijn te bevestigen.

Het doel van dit onderzoek was om bij patiënten met epilepsie te testen of de kwaliteit van de OPM-MEG signalen hoger is dan die van het huidige MEG systeem. We vonden dat epileptiforme afwijkingen gemeten kunnen worden met de OPMs, in volwassenen en kinderen, en bij een epileptische aanval. Zelfs met een beperkt aantal OPMs was de kwaliteit van de signalen al vergelijkbaar met die van het huidige MEG systeem.

Startdatum: 3-12-2020

Fase: afgesloten

Financiering: Epilepsiefonds

Affiliaties: Amsterdam UMC, afdeling Neurologie/Klinische neurofysiologie/MEG Centrum

Principal investigators: Arjan Hillebrand
E-mail: a.hillebrand@amsterdamumc.nl

Meer informatie

Meer uit deze categorie:

The core and effects of epilepsy

Bij deze studie gebruiken we het intra-operatieve electrocorticografie signaal om zowel de kern als het effect op de rest van de hersenen beter te begrijpen.  

Lees meer
Epi-grid

Samen met een industrieel ontwerper en een medische start-up ontwikkelen we flexiblele hoog-dense elektrodenmatjes om het EEG-signaal voor en na resectie beter te kunnen meten.

Lees meer
RESQUE trial

Landelijk onderzoek naar meer en betere kennis over de gevolgen van epilepsiechirurgie voor patiënt, hun naasten en de maatschappij.

Lees meer
eSTAMP trial

We zien groot potentiëel voor een NightWatch 2.0 met nieuwe, gepersonaliseerde algoritmes.

Lees meer
How can we stop seizures?

In dit project zullen we een computermodel van de hersennetwerken van de individuele patiënt ontwikkelen, gebaseerd op de hersenanatomie en hersenactiviteit van de patiënt.

Lees meer
CONTACT-Study

Van januari 2023 tot december 2026 loopt er een onderzoek op de effecten van radiofrequente thermoCOagulatie op hersenNeTwerkACTiviteit bij epilepsiepatiënten.

Lees meer
Niet-coderend bij epilepsie

Dit onderzoek gaat op zoek naar erfelijke oorzaken buiten de genen zelf, in het niet-coderende DNA. Middels nieuwe technologieën en stamcelmodellen worden stukjes DNA..

Lees meer
REC2Stim

Rationele, Extra-eloquente, Closed-loop, Corticale Stimulatie.
In deze prospectieve studie onderzoeken we patiënt specifieke corticale stimulatie als behandeling bij patiënten met epilepsie in de centrale windingen.

Lees meer
PRIOS

Tijdens electrocorticografie (ECoG) wordt Single Pulse Electrical Stimulation (SPES) uitgevoerd om bij te dragen aan het bepalen van het epileptogene gebied, en om het onderliggende hersennetwerk in kaart te brengen…

Lees meer
PREP studie

Gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit van het tijdelijk toevoegen van transcutane nervus vagus stimulatie bij de start van een nieuw anti-epilepticum (Brivaracetam) in patiënten met focale…

Lees meer
Oorelektroden voor ambulant meten EEG

Met een langdurig simultaan EEG en neuropsychologisch onderzoek wordt de epilepsie in relatie met cognitieve problemen van kinderen met een gegeneraliseerde vorm van epilepsie in kaart gebracht.

Lees meer