How can we stop seizures?

The usefulness of individualized models of brain networks to improve epilepsy surgery outcome

Een hersenoperatie is de meest gebruikte behandeling voor patiënten met epilepsie bij wie medicatie ineffectief is. Wanneer het waarschijnlijk is dat de aanvallen op een bepaalde plek in de hersenen beginnen, kan verwijdering van dit gebied de aanvallen stoppen.

Maar ook epilepsiechirurgie is niet altijd succesvol, omdat de te verwijderen plek moeilijk te bepalen is. Hier kan een computermodel van het brein van de patiënt verder helpen. In dit project zullen we een computermodel van de hersennetwerken van de individuele patiënt ontwikkelen, gebaseerd op de hersenanatomie en hersenactiviteit van de patiënt. Met dit computermodel kan vervolgens de spreiding van aanvalsactiviteit worden gesimuleerd en het effect van verschillende resectie-strategieën (virtuele operaties) op de aanvallen worden onderzocht. Door vóór de operatie met het individuele computermodel de mogelijke operaties te testen kan het succes van de uiteindelijke operatie vergroot worden.

Startdatum: 01-11-2017

Fase: afsluitend

Financiering: ZonMw/Epilepsiefonds

Affiliaties: Amsterdam UMC, afdeling Neurologie/Klinische neurofysiologie/MEG Centrum

Principal investigators: Arjan Hillebrand

E-mail: a.hillebrand@amsterdamumc.nl

Meer informatie

Meer uit deze categorie:

The core and effects of epilepsy

Bij deze studie gebruiken we het intra-operatieve electrocorticografie signaal om zowel de kern als het effect op de rest van de hersenen beter te begrijpen.  

Lees meer
Epi-grid

Samen met een industrieel ontwerper en een medische start-up ontwikkelen we flexiblele hoog-dense elektrodenmatjes om het EEG-signaal voor en na resectie beter te kunnen meten.

Lees meer
RESQUE trial

Landelijk onderzoek naar meer en betere kennis over de gevolgen van epilepsiechirurgie voor patiënt, hun naasten en de maatschappij.

Lees meer
eSTAMP trial

We zien groot potentiëel voor een NightWatch 2.0 met nieuwe, gepersonaliseerde algoritmes.

Lees meer
EpiOPM

Het doel van dit onderzoek was om bij patiënten met epilepsie te testen of de kwaliteit van de OPM-MEG signalen hoger is dan die van het huidige MEG systeem.

Lees meer
CONTACT-Study

Van januari 2023 tot december 2026 loopt er een onderzoek op de effecten van radiofrequente thermoCOagulatie op hersenNeTwerkACTiviteit bij epilepsiepatiënten.

Lees meer
Niet-coderend bij epilepsie

Dit onderzoek gaat op zoek naar erfelijke oorzaken buiten de genen zelf, in het niet-coderende DNA. Middels nieuwe technologieën en stamcelmodellen worden stukjes DNA..

Lees meer
REC2Stim

Rationele, Extra-eloquente, Closed-loop, Corticale Stimulatie.
In deze prospectieve studie onderzoeken we patiënt specifieke corticale stimulatie als behandeling bij patiënten met epilepsie in de centrale windingen.

Lees meer
PRIOS

Tijdens electrocorticografie (ECoG) wordt Single Pulse Electrical Stimulation (SPES) uitgevoerd om bij te dragen aan het bepalen van het epileptogene gebied, en om het onderliggende hersennetwerk in kaart te brengen…

Lees meer
PREP studie

Gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit van het tijdelijk toevoegen van transcutane nervus vagus stimulatie bij de start van een nieuw anti-epilepticum (Brivaracetam) in patiënten met focale…

Lees meer
Oorelektroden voor ambulant meten EEG

Met een langdurig simultaan EEG en neuropsychologisch onderzoek wordt de epilepsie in relatie met cognitieve problemen van kinderen met een gegeneraliseerde vorm van epilepsie in kaart gebracht.

Lees meer