N-of-1 studies voor precisiebehandeling bij monogene epilepsieën

Monogene epilepsieën zijn zeldzame aandoeningen en het gevolg van één afwijking in één gen. Het karakteriseren van deze genetische varianten heeft tot behandeling op maat, oftewel precisiebehandelingen, geleid.

Het bewijs voor precisiebehandelingen bij deze doelgroep beperkt zich tot kleine cohorten of retrospectieve studies, omdat het een zeldzame en heterogene patiëntenpopulatie betreft. Een alternatief onderzoeksdesign voor deze doelgroep zijn N-of-1 studies, waarbij de individuele patiënt herhaaldelijk periodes met de actieve en controle interventies ondergaat. N-of-1 studies bieden een kans om het hoogste niveau van bewijs op individuele niveau te bereiken. 

Een retrospectieve studie naar het gebruik van precisiebehandelingen bij monogene epilepsieën binnen de European Reference Network EpiCARE wordt verricht. Op basis van de geïdentificeerde patiënten karakteristieken, behandelschema’s en belangrijkste klinische uitkomsten worden er aanbevelingen voor het toepassen van N-of-1 studies voor epilepsie opgesteld. Prospectieve N-of-1 studies met everolimus bij mensen met GATOR1-gerelateerde epilepsie worden vanuit het UMCU gecoördineerd.

Verzoek: Patiënten met een GATOR1 variant (die niet in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie) verwijzen voor mogelijke N-of-1 studie met everolimus of sirolimus. Patiënten met monogene epilepsieën waarbij precisiebehandeling is toegepast includeren in de retrospectieve studie. 

Startdatum en fase studie: Retrospectieve studie: november 2020, lopend; Prospectieve studie: januari 2022, includerend.

Financiering: Stichting Vrienden van het WKZ, MING Fonds, Health-Holland

Affiliaties: a Department of Neurology, Brain Center Rudolf Magnus, University Medical Center, Utrecht, the Netherlands. Department of Clinical Genetics, University Medical Center, Utrecht, the Netherlands. c Institute of Child Health, University College London, London, United Kingdom. d IRCCS C. Mondino Foundation and University of Pavia, Pavia, Italy. e Department of Neurology, University Medical Center, Utrecht, the Netherlands. f Department of Molecular Genetics, University Medical Center Utrecht, Utrecht, the Netherlands.

Principal investigators: Dr. Floor Jansen en Dr. Eva Brilstra  f.e.jansen@umcutrecht.nl e.h.brilstra@umcutrecht.nl

Contactpersoon: Drs. Victoria Defelippe, v.m.defelippe-2@umcutrecht.nl , PINPOINT@umcutrecht.nl

Auteurs: V.M. Defelippea, E.H. Brilstrab , H. Crossc, F. O’Callaghanc, E. Peruccad, V. De Gioris, W.M. Ottee, B.P.C. Koelemanf, F.E. Jansena, K.P.J. Brauna

Meer uit deze categorie:

QUESTE studie

(QUality of life and Economical evaluation in neuroSTimulation for Epilepsy).

Dit betreft een gecombineerde neurologie/neurochirurgie prospectieve cohortstudie naar de kosteneffectiviteit van DBS en VNS voor epilepsie.

Lees meer
CBD-uN1que

CBD-uN1que: Cannabidiol in refractory childhood epilepsy, a personalized high-quality approach Sinds 2022 wordt Epidyolex (100mg/ml cannabidiol) vergoed voor enkele epilepsiesyndromen zoals het Lennox-Gastautsyndroom. Cannabidiol is vermoedelijk ook effectief voor...

Lees meer
EEG algoritme na een eerste insult

Uniform of maatwerk?  Het optimale diagnostische EEG algoritme na een eerste insult Een eerste insult is alarmerend. Met EEG diagnostiek wordt de herhaalkans vastgesteld. Een abnormaal EEG leidt tot de diagnose epilepsie en start behandeling. Snel de diagnose...

Lees meer
Neuromodulatie

Patiënt specifieke neuromodulatie: kansen vergroten voor de 50% non-responders Neuromodulatie bij epilepsie is een behandeling waarbij de hersenen van mensen met epilepsie elektrisch gestimuleerd worden. De helft van de mensen krijgt hierdoor zo’n 50% minder...

Lees meer
Epi-grid

Samen met een industrieel ontwerper en een medische start-up ontwikkelen we flexiblele hoog-dense elektrodenmatjes om het EEG-signaal voor en na resectie beter te kunnen meten.

Lees meer
RESQUE trial

Landelijk onderzoek naar meer en betere kennis over de gevolgen van epilepsiechirurgie voor patiënt, hun naasten en de maatschappij.

Lees meer
eSTAMP trial

We zien groot potentiëel voor een NightWatch 2.0 met nieuwe, gepersonaliseerde algoritmes.

Lees meer
How can we stop seizures?

In dit project zullen we een computermodel van de hersennetwerken van de individuele patiënt ontwikkelen, gebaseerd op de hersenanatomie en hersenactiviteit van de patiënt.

Lees meer
EpiOPM

Het doel van dit onderzoek was om bij patiënten met epilepsie te testen of de kwaliteit van de OPM-MEG signalen hoger is dan die van het huidige MEG systeem.

Lees meer
CONTACT-Study

Van januari 2023 tot december 2026 loopt er een onderzoek op de effecten van radiofrequente thermoCOagulatie op hersenNeTwerkACTiviteit bij epilepsiepatiënten.

Lees meer
Niet-coderend bij epilepsie

Dit onderzoek gaat op zoek naar erfelijke oorzaken buiten de genen zelf, in het niet-coderende DNA. Middels nieuwe technologieën en stamcelmodellen worden stukjes DNA..

Lees meer
REC2Stim

Rationele, Extra-eloquente, Closed-loop, Corticale Stimulatie.
In deze prospectieve studie onderzoeken we patiënt specifieke corticale stimulatie als behandeling bij patiënten met epilepsie in de centrale windingen.

Lees meer
PRIOS

Tijdens electrocorticografie (ECoG) wordt Single Pulse Electrical Stimulation (SPES) uitgevoerd om bij te dragen aan het bepalen van het epileptogene gebied, en om het onderliggende hersennetwerk in kaart te brengen…

Lees meer