Epilepsie, periodiek voor professionals september 2005

Actueel

Astrid Joosten blikt terug op Nationaal Epilepsie Symposium


Op vrijdag 10 juni werd het Nationaal Epilepsie Symposium gehouden. Presentatrice en ambassadeur van het Nationaal Epilepsie Fonds, Astrid Joosten, trad voor de tweede maal op als dagvoorzitter. Zij vertelt ons waarom zij zich inzet voor mensen met epilepsie en hoe zij het symposium heeft beleefd.


Het briefje van de dokter

Johan Van Parys, neuroloog.

Lange tijd was de beslotenheid van de spreekkamer het kenmerk van de relatie tussen de patiŽnt en zijn dokter. Dat beeld is de afgelopen jaren grondig overhoop gehaald. In toenemende mate wordt, ook om administratieve redenen, aan de behandelend arts om informatie gevraagd. Men dient zich hierbij echter aan vastgestelde regels of richtlijnen te houden.


Congresverslag

Nationaal Epilepsie Symposium 2005: ĎBrainstormení

Pieter Lomans, wetenschapsjournalist.

De Nederlandse Liga tegen Epilepsie bestaat 25 jaar. Dit werd gevierd tijdens het symposium voor professionals in de epilepsiezorg. De titel van het symposium luidde ĎBrainstormení. Ruim 225 professionals waaronder neurologen, kinderartsen, artsen verstandelijk gehandicapten, maatschappelijk werkers en ambulante begeleiders bezochten het symposium. Zij waardeerden het met een ruime acht.


Opereren: is eerder beter?

Onno van Nieuwenhuizen, kinderneuroloog, Universitair Medisch Centrum, Utrecht.

Het kinderbrein heeft een enorm vermogen om zich na letsel aan te passen. Die plasticiteit treedt niet alleen op nadat er schade is ontstaan aan het brein. Ook na een operatie is er sprake van plasticiteit en herstel of terugkeer van functie. Onno van Nieuwenhuizen onderzocht het adaptieve vermogen van twaalf kinderen na een hemisferectomie. De voorlopige conclusie: eerder opereren lijkt beter.


Zet SUDEP weer nadrukkelijk op de agenda

Ley Sander, Department of Clinical and Experimental Epilepsy, UCL Institute of Neurology, Londen.

SUDEP komt vaker voor dan we denken. Hoe ernstiger de epilepsie, hoe groter de kans op een onverwachte plotselinge dood. Ley Sander heeft in het Verenigd Koninkrijk uitgebreid onderzoek gedaan naar SUDEP. Zijn belangrijkste conclusies: probeer aanvallen onder controle te krijgen, zorg voor nachtelijke supervisie, informeer patiŽnten over SUDEP. En laten we vooral veel meer onderzoek doen naar dit onderwerp, dat lange tijd buiten beeld is gebleven.


Proefschriftbesprekingen

Het geheugen van de patiŽnt met epilepsie

Willem Alpherts, Psychologie, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, Heemstede.

Neuropsycholoog Marc Hendriks promoveerde op 17 februari jl. aan de Universiteit van Maastricht op een onderzoek naar de geheugenproblematiek bij patiŽnten met epilepsie. In zijn promotieonderzoek ging hij op zoek naar de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van geheugenklachten maar ook van werkelijke geheugenstoornissen1.


Het tijdschrift kunt u hieronder openen

Epilepsie, periodiek voor professionals (maart 2011)