Epilepsie, periodiek voor professionals maart 2005

Actueel

Simultaan EEG en fMRI als diagnosticum voor epilepsie

Jan Casper de Munck VUmc, Amsterdam en Pauly Ossenblok, Kempenhaeghe en Heeze

Functionele MRI (fMRI) is een techniek, die veranderingen in doorbloeding en zuurstofverbruik van de hersenen in beeld brengt. Epileptiforme ontladingen gaan gepaard met pieken in het EEG en een lokale toename van de doorbloeding van de hersenen. Gelijktijdige en continue registratie van EEG en fMRI voor het lokaliseren van de bron van de ontladingen is in de internationale literatuur beschreven, maar nu ook beschikbaar in Nederland.


CasuÔstiek

Wanneer anti-epileptica inzetten? Een dilemma

Willy Renier, (kinderneuroloog, Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen.

Monotherapie, politherapie of helemaal geen therapie bij epileptische aanvallen? Afhankelijk van aard en ernst van de aanvallen, van individuele verschillen, gevoeligheid en risico, wordt de keuze van de behandeling gemaakt. Het blijft maatwerk, dat gebeurt in overleg met de patiŽnt en zijn/haar omgeving. Bij therapieresistentie kan dit soms leiden tot onconventionele beleidsbeslissingen.


Wetenschappelijk onderzoek

Verslag van de wetenschapdag

Pieter Loomans, wetenschapsjournalist

De sectie wetenschappelijk onderzoek organiseerde samen met het Nationaal Epilepsie Fonds (NEF) op 17 december 2004 haar jaarlijkse wetenschappelijk symposium. Gastspreker Annemaria Vezzani, onderzoeker aan het Mario Negri Instituut voor Farmacologisch Onderzoek in Milaan, vertelde over de recente ontwikkelingen op het gebied van gentherapie voor epilepsie.


Historische wetenswaardigheden

Andrew Akelaitis over de gevolgen van callosotomie

Paul Eling, neuropsycholoog, Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie, Katholieke Universiteit, Nijmegen.

Al jaren gebruik ik in mijn colleges een film waarin een neurochirurg bij een patiŽnt met epilepsie een split brain operatie uitvoert. Als toelichting voor de kijker meldt hij dan, dat als je de vijand niet anders kunt behandelen je hem met deze ingreep opsluit in ťťn hemisfeer. Ik verwonder me dan over de Ďmagereí onderbouwing van deze op het oog toch forse ingreep. Het gaat toch om een grote zenuwbaan en je zou verwachten dat dat niet zonder gevolgen kan blijven. Andrew Akelaitis heeft zich in de veertiger jaren over deze vraag gebogen, maar vond eigenlijk geen opvallende effecten op het gedrag.


Proefschriftbesprekingen

Plasticiteit van het brein

Fernando Lopes da Silva, Neurobiologie, Swammerdam Instituut voor levenswetenschappen, Universiteit van Amsterdam.

Joris de Wit verdedigde op 29 november jl. met succes zijn proefschrift aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij onderzocht de moleculaire factoren die de vorming van synaptische contacten tussen zenuwcellen regelen.


Het tijdschrift kunt u hieronder openen

Epilepsie, periodiek voor professionals (maart 2010)