Epilepsie, periodiek voor professionals maart 2005
Actueel
Simultaan EEG en fMRI als diagnosticum voor epilepsieJan Casper de Munck VUmc, Amsterdam en Pauly Ossenblok, Kempenhaeghe en Heeze
Functionele MRI (fMRI) is een techniek, die veranderingen in doorbloeding en zuurstofverbruik van de hersenen in beeld brengt. Epileptiforme ontladingen gaan gepaard met pieken in het EEG en een lokale toename van de doorbloeding van de hersenen. Gelijktijdige en continue registratie van EEG en fMRI voor het lokaliseren van de bron van de ontladingen is in de internationale literatuur beschreven, maar nu ook beschikbaar in Nederland.
Casuïstiek
Wanneer anti-epileptica inzetten? Een dilemmaWilly Renier, (kinderneuroloog, Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen.
Monotherapie, politherapie of helemaal geen therapie bij epileptische aanvallen? Afhankelijk van aard en ernst van de aanvallen, van individuele verschillen, gevoeligheid en risico, wordt de keuze van de behandeling gemaakt. Het blijft maatwerk, dat gebeurt in overleg met de patiënt en zijn/haar omgeving. Bij therapieresistentie kan dit soms leiden tot onconventionele beleidsbeslissingen.
Wetenschappelijk onderzoek
Verslag van de wetenschapdagPieter Loomans, wetenschapsjournalist
De sectie wetenschappelijk onderzoek organiseerde samen met het Nationaal Epilepsie Fonds (NEF) op 17 december 2004 haar jaarlijkse wetenschappelijk symposium. Gastspreker Annemaria Vezzani, onderzoeker aan het Mario Negri Instituut voor Farmacologisch Onderzoek in Milaan, vertelde over de recente ontwikkelingen op het gebied van gentherapie voor epilepsie.
Historische wetenswaardigheden
Andrew Akelaitis over de gevolgen van callosotomiePaul Eling, neuropsycholoog, Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie, Katholieke Universiteit, Nijmegen.
Al jaren gebruik ik in mijn colleges een film waarin een neurochirurg bij een patiënt met epilepsie een split brain operatie uitvoert. Als toelichting voor de kijker meldt hij dan, dat als je de vijand niet anders kunt behandelen je hem met deze ingreep opsluit in één hemisfeer. Ik verwonder me dan over de ‘magere’ onderbouwing van deze op het oog toch forse ingreep. Het gaat toch om een grote zenuwbaan en je zou verwachten dat dat niet zonder gevolgen kan blijven. Andrew Akelaitis heeft zich in de veertiger jaren over deze vraag gebogen, maar vond eigenlijk geen opvallende effecten op het gedrag.
Proefschriftbesprekingen
Plasticiteit van het breinFernando Lopes da Silva, Neurobiologie, Swammerdam Instituut voor levenswetenschappen, Universiteit van Amsterdam.
Joris de Wit verdedigde op 29 november jl. met succes zijn proefschrift aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij onderzocht de moleculaire factoren die de vorming van synaptische contacten tussen zenuwcellen regelen.