Epilepsie, periodiek voor professionals december 2008

Actueel

De 'gezonde hemisfeer' bij focale kinderepilepsie

Kees Braun, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen, Universitair Medisch Centrum, Utrecht.

Met de financiŽle steun van een grote eenmalige persoonsgebonden subsidie van het Nationaal Epilepsie Fonds, zal op de afdeling kinderneurologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht een nieuw onderzoeksproject worden gestart naar de plasticiteit en integriteit van de 'gezonde hemisfeer' na epilepsiechirurgie bij kinderen.


NeuroGliaproject

Eleonora Aronica, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

In het 'Life and Brain Center' in Bonn vond op 25 januari 2008 de aanvangsceremonie plaats van het internationale onderzoeksproject 'NeuroGlia'. Het NeuroGliaproject heeft tot doel de rol te bestuderen van gliacellen in de hersenen van gezonde en zieke mensen. De Nederlandse onderzoekers zullen vooral bestuderen hoe een abnormale functie van gliacellen bijdraagt aan de oorzaak van neurologische ziekten, zoals epilepsie.


Genetica van pontocerebellaire hypoplasie

Yasmin Namavar en Frank Baas, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Pontocerebellaire hypoplasie is een autosomaal recessief overervende neurodegeneratieve stoornis, die al voor de geboorte start. De patiŽnten hebben slikstoornissen en ernstige mentale en motorische retardatie, meestal met hevige chorea (onwillekeurige bewegingen). Daarnaast hebben ze vaak ernstige epilepsie.


CasuÔstiek

Neuro-psychiatrie bij een hypothalamus hamartoom

Monique Veendrick-Meekes, Kempenhaeghe, Heeze.

PatiŽnten met epilepsie als gevolg van een hypothalamus hamartoom vertonen een complex van epileptische aanvallen, somatische problemen en specifieke gedragsproblemen. Deze patiŽnten zijn daardoor vaak moeilijk te behandelen. Het stellen van de diagnose is een eerste stap in het herkennen van de complexiteit van de problematiek en geeft richting aan de keuze voor een woonvoorziening met gespecialiseerde begeleiding.


Wetenschappelijk onderzoek

Cannabis in de bol

Tineke van Rijn, Donderscentrum voor Cognitie, Radboud Universiteit Nijmegen, Nijmegen.

Cannabis wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de effecten die het heeft op het centrale zenuwstelsel, maar het werkingsmechanisme is pas recent opgehelderd. Hier wordt beschreven hoe het mechanisme van cannabis afwijkt van het mechanisme van de 'klassieke neurontransmissie' en hoe beide systemen elkaar beÔnvloeden.


Epilepsie en cannabis

Peter Edelbroek, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, Heemstede.

In de literatuur ontbreken betrouwbare epidemiologische studies over de relatie tussen het gebruik van drugs en het optreden van aanvallen bij epilepsie en de mogelijke interacties met anti-epileptica. Hier wordt ingegaan op de relatie tussen cannabis en epilepsie.


Ratten krijgen epilepsie van een cannabisantagonist

Tineke van Rijn, Martin Perescis, Gilles van Luijtelaar, Donderscentrum voor Cognitie, Radboud Universiteit Nijmegen, Nijmegen.

Het stilleggen van het endogene cannabissysteem kan grote gevolgen hebben voor het goed functioneren van onze hersenen. Wij laten zien dat bij ratten het gebruik van cannabisantagonist epileptische aanvallen kan uitlokken. 


Historische wetenswaardigheden

Kozhevnikov epilepsie: de ziekte en haar eponiem

Alla Vein, neurologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden.

Aleksey Yakovlevich Kozhevnikov (1836-1902) is de grondlegger van de neurologie in Rusland. Hij is echter vooral bekend door zijn beschrijving in 1894 van Epilepsia corticalis sive partialis continua of Kozhevnikov epilepsie. De geschiedenis hiervan kan worden beschouwd als een voorbeeld van de misvattingen, die kunnen ontstaan door onvoldoende kennis van de oorspronkelijke publicatie. Ik hoop dat dit historisch overzicht de naam Kozhevnikov in ere zal herstellen, zodat hij de plaats in de geschiedenis van de neurologie krijgt die hem toekomt.


Proefschriftbesprekingen

Syncope: een integrale fysiologische benadering

Wouter Wieling, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Op 24 september 2008 promoveerde Roland Thijs aan de Universiteit van Leiden op zijn proefschrift: 'Syncope: an integrative physiological approach'. Hij deed dit in het Groot Auditorium van het Academiegebouw. Op exact dezelfde plaats, precies 305 jaar eerder, hield Herman Boerhaave een redevoering over 'Het nut der mechanistische methode in de geneeskunde'.


GABAerge inhibitie en Farmacoresistentie

Rob Voskuyl, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, Heemstede en Leiden/Amsterdam Center for Drug Research, Leiden.

Therapieresistentie kan veroorzaakt worden door verminderde toegang van anti-epileptica tot de hersenen of door verminderde gevoeligheid of zelfs het verdwijnen van het doelwit voor anti-epileptica. Lia Liefaard laat in haar proefschrift, verdedigd op 17 september 2008 in Leiden, zien dat de eigenschappen van de GABAA receptor dramatisch kunnen veranderen tijdens de ontwikkeling van epilepsie.


Ingezonden berichten

Nieuwe folder over epilepsie

Annelies Bakker, Nationaal Epilepsie Fonds, Houten.

Het Nationaal Epilepsie Fonds heeft een nieuwe folder ontwikkeld met basisinformatie over epilepsie, het fonds en de Epilepsie Infolijn.


Het tijdschrift kunt u hieronder openen

Klik hier om het tijdschrift te openen