Epilepsie, periodiek voor professionals maart 2015

Actueel

‘Gouden piekgolf’ voor verdiensten als bestuurder van Kempenhaeghe

Odile van Iersel en Pauly Ossenblok

Ike Bomer nam na ruim 25 jaar voorzitterschap van de raad van bestuur van epilepsiecentrum Kempenhaeghe afscheid. Hij kreeg de onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje Nassau’ en de ‘Gouden piekgolf ’ van de Nederlandse Liga tegen Epilepsie voor zijn verdiensten als bestuurder. Bomer vertelt over zijn loopbaan en zijn visie ten aanzien van en betrokkenheid bij de epilepsiewereld. 


Wetenschappelijk onderzoek

Cannabidiol voor de behandeling van epilepsie: hype of hoop?

Prisca Bauer, Gerhard Visser en Paul Augustijn

De laatste maanden is er in toenemende mate aandacht voor Cannabidiol als mogelijke behandeling voor epilepsie. Neurologen krijgen regelmatig vragen van patiënten of zij cannabidiol kunnen voorschrijven. Er is echter nog weinig bekend over de effectiviteit van dit middel voor epilepsie. Deze bijdrage is een beknopt overzicht van de onderzoeken die in het verleden naar cannabidiol bij epilepsie gedaan zijn.


Historische wetenswaardigheden

Todd en de Toddse paralyse

Willy Renier en Paul Eling Donders

Robert Bentley Todd wordt wel gezien als de belangrijkste neuroloog vóór Hughlings Jackson. Hij speelde een belangrijke rol bij het interpreteren van epileptische verschijnselen in termen van elektrofysiologische processen en de metabole toestand van zenuwcellen. Zijn naam leeft voort in het eponiem ‘Toddse paralyse’.


Verantwoorde epilepsiezorg

Goede Zorg start deskundig

Theo Heisen en Ton Tempels

Stop met lezen. Ga naar de site www.epilepsievereniging.nl. Druk op de blauwe knop van de Keuzehulp Epilepsiezorg en u ziet een belangrijk resultaat van de zorgontwikkeling dat de Epilepsie Vereniging Nederland vanaf 2008 op gang heeft gebracht.

 


Proefschriftbesprekingen

Neurofysiologische kenmerken van psychogene niet-epileptische aanvallen

Jaap Jansen

Op 24 juni 2014 promoveerde Sylvie Kolfschoten - van der Kruijs op het proefschrift getiteld ‘Psychogenic nonepileptic seizures, the identification of neurophysiological correlates’1 aan de Universiteit Maastricht. Haar proefschrift beschrijft de toepassing van geavanceerde neurofysiologische technieken bij patiënten met psychogene niet-epileptische aanvallen, met als doel mogelijke pathologische mechanismen te verkennen.


Factoren die de uitkomst van de epilepsiebehandeling bepalen

Sabine Uijl

Op 11 december 2014 promoveerde Merel Wassenaar aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘Determinants of treatment outcome in epilepsy’1. De centrale vraag in dit onderzoek was: hoe kan het dat twee personen met ogenschijnlijk dezelfde epileptische verschijnselen niet altijd dezelfde uitkomst hebben. De ene kan met het eerste medicijn aanvalsvrij worden, terwijl de andere nooit aanvalsvrij wordt.


Epilepsie, periodiek voor professionals (maart 2015)

Klik hier om het tijdschrift te openen