Epilepsie, periodiek voor professionals juni 2012

Actueel

Financiering epilepsiechirurgie transparanter door nieuwe DBC

Lia de Ruijter en Jolanda Dijstelbloem

De epilepsiecentra Kempenhaeghe en SEIN hebben samen met de universitair medische centra van Maastricht, Utrecht en Amsterdam zich hard gemaakt voor transparante afspraken over de financiering van epilepsiechirurgie in de nieuwe Diagnose Behandel Combinatie-zorgproducten van 2013.


CasuÔstiek

Cryptogene frontaalkwabepilepsie; structurele of genetische oorzaak?

Maayke Hunfeld, Boudewijn Gunning, Eva Brilstra en Kees Braun.

Een meisje van zeven jaar werd besproken in de Landelijke Werkgroep Epilepsiechirurgie vanwege refractaire frontaalkwabepilepsie met een zeer hoge lijdensdruk. Ondanks uitgebreid aanvullend onderzoek bleek bron-lokalisatie niet goed mogelijk en werd een bilaterale intracraniŽle registratie met diepte elektroden (stereo-EEG) voorgesteld. Ondertussen werd genetisch onderzoek verricht waarbij een ringchromosoom 20 werd gevonden. Hiermee verviel de indicatie voor epilepsiechirurgie.


Wetenschappelijk onderzoek

Implementatie van MEG voor de diagnostiek van epilepsie

Pauly Ossenblok

Magneto-encefalografie of MEG is niet meer weg te denken in het wetenschappelijk onderzoek naar de functies van de hersenen. In het epilepsieonderzoek was het belang van MEG lang beperkt tot de preoperatieve lokalisatie van het epileptisch actieve gebied. In deze rubriek wordt betoogd dat MEG in een veel vroeger stadium ingezet kan worden, zowel in het diagnostisch proces van epilepsie als voorafgaand aan operatie voor de lokalisatie van functie.


Waarom MEG voor de vroege diagnostiek van epilepsie?

Albert Colon en Pauly Ossenblok

Magneto-encefalografie of MEG is een gemakkelijk toe te passen en patiŽntvriendelijk onderzoek met een hoge sensitiviteit voor epileptische ontladingen. Dit was de aanleiding voor een onderzoek naar de mogelijkheid om MEG toe te passen ten bate van de vroege diagnostiek van epilepsie. De vraag was of een belastend onderzoek als EEG na slaapdeprivatie vervangen zou kunnen worden door een zogenaamd routine MEG onderzoek.


Lateralisatie en lokalisatie van

Arjan Hillebrand en Hanneke Ronner

Om het risico op taalproblemen na afloop van een hersenoperatie te verkleinen bij patiŽnten met epilepsie en/of hersentumoren, is het nodig om de taalgebieden in de hersenen te identificeren voordat de chirurgische ingreep plaatsvindt. Het is tevens van belang om aan te tonen dat er een dominante hersenhelft is voor taalfuncties, waarbij magneto-encefalografie (MEG) als niet-invasieve, en daardoor patiŽntvriendelijke, methode een belangrijke rol kan gaan spelen.


Verantwoorde epilepsiezorg

Trilogie ĎGoede zorg voor mensen met epilepsie: van Toeval naar Planí

Ton Tempels en Theo Heisen

In het vorige nummer van ĎEpilepsieí werd in de eerste twee delen van deze trilogie de visie op goede zorg voor mensen met epilepsie behandeld vanuit patiŽntenperspectief. De StartPoli Epilepsie en de epilepsieconsulent werden gepresenteerd. Deel drie geeft inzicht in de totstandkoming en achtergrond van de kwaliteitscriteria voor goede zorg vanuit patiŽntenperspectief.


Historische wetenswaardigheden

Het Lennox-Gastaut syndroom

Willy Renier en Paul Eling

Uit de geschiedenis van de maligne kinderepilepsieŽn: het Lennox-Gastaut syndroom. In onze vorige bijdrage beschreven we dat naast het Ohtahara, West en Dravetsyndroom, nog een andere vorm van maligne kinderepilepsie voorkomt, het Lennox-Gastaut syndroom. Een bekend syndroom, maar hoe is dit beeld ontdekt en wie was Lennox?


Proefschriftbesprekingen

Het verbinden van de puntenÖFunctionele netwerken en cognitie bij epilepsie

Walter Backes

Op 30 september 2011 promoveerde MariŽlle Vlooswijk cum laude op het proefschrift ĎConnecting the dots: functional networks and cognition in chronic epilepsyí. Van het brede scala aan co-morbiditeiten die patiŽnten met epilepsie ondervinden worden de cognitieve klachten vaak als meest belastend aangeduid. Het proefschrift beschrijft de zoektocht naar de relatie tussen cognitieve problemen en netwerkeigenschappen.


Het tijdschrift kunt u hieronder openen

Epilepsie, periodiek voor professionals (juni 2012)